Close

Caracteristicile mintii subconstiente

Am spus-o si o voi mai spune ori de cate ori am ocazia: cu cat stim mai bine cum functioneaza ceva, cu atat putem sa il folosim la capacitate maxima.

Asadar, in acest articol voi povesti putin despre o serie de caracteristici ale mintii subconstiente care ne ajuta sa intelegem mai bine cum functionam, deci si sa obtinem rezultate mai bune in viata noastra. 

Let’s begin:

1. Mintea subconstienta “gandeste” sub forma de imagini – mai bine spus isi creeaza reprezentari interne alcatuite din imagini, simboluri, sunete si sentimente. 
2. Este intotdeauna activa.

In timpul zilei, atat mintea constienta, cat si cea subconstienta sunt active, desi cea din urma lucreaza in fundal. Cand dormim, mintea constienta este temporar “oprita” si activitatea mintii subconstiente se manifesta sub forma de vise. In acelasi timp, subconstientul nostru este, de asemenea, atent la orice stimul extern, cum ar fi sunetul unui ceas cu alarma, sau sunetul copilului care plange in cealalta camera si “ne trezeste” mereu cand este nevoie sau cand identifica un potential pericol.  

3. Functioneaza pe principiul efortului minim.

Aceasta inseamna ca va face (din proprie initiativa) cat mai putine si doar ce este cel mai usor. Beneficiul acestui lucru este, desigur, conservarea energiei pentru supravietuire. 

Acesta este un principiu fundamental de luat in considerare deoarece, daca cerem prea multe lucruri in acelasi timp subconstientului nostru, cu ce sarcina credeti ca va incepe prima data? Da, cu cea care implica cea mai mica cantitate de energie. 

Asadar, data viitoare cand observam ca suntem lenesi, neconcentrati sau mai putin productivi, este bine sa ne reamintim acest aspect. Sunt sanse sa-i fi transmis mintii noastre subconstiente prea multe comenzi, una mai “usoara” ca cealalta, iar ea sa fi luat calea celui mai mic efort. 

Acelasi lucru este valabil si pentru viata profesionala.
Haide sa luam un exemplu: Gestionarea echipei

Ne amintim ca toti oamenii sunt diferiti si ca fiecare are modelul lumii lui (vezi articolul precedent), deci ceea ce subconstientul meu percepe ca fiind usor, subconstientul altcuiva poate percepe ca fiind complicat. Ca si antreprenor, sau ca si manager, director, etc. inveti, in timp, sa gestionezi mult mai multe informatii si situatii complicate, sa faci mai multe lucruri, sa iei decizii mai grele, iar subconstientul se obisnuieste cu asta, insa echipa ta poate experimenta rezistenta daca informatia transmisa este perceputa ca fiind multa, grea sau neinteresanta (lipsita de scop, viziune, claritate si directie). 

Asadar, daca cerem prea multe, simultan, sunt sanse ca subconstientul membrilor echipei sa ia calea celui mai mic efort si da, sa nu performeze asa cum ne dorim.

4. Respinge confuzia.

Acest efect este cauzat de principiul minimului efort, dar si de faptul ca haosul, confuzia sunt percepute de subconstient ca ceva necunoscut, iar necunoscutul inseamna potential pericol. 

Asadar, fie ca este vorba de viata personala, profesionala sau de comunicarea afacerii tale (ex: gandirea unui site de prezentare, scrierea textelor, crearea si implementarea reclamelor de orice fel), aminteste-ti sa faci din claritate o prioritate. 

5. Ne asigura supravietuirea si comunica prin intermediul emotiilor.

Subconstientul nostru este ca un prieten sau un ghid care doreste sa ne asigure supravietuirea. Asta este singura lui “grija”. Aproape toate emotiile sunt concepute fie sa ne protejeze de pericol (perceput sau real), fie sa ne indrepte catre fericire si bunastare. Asadar, prin contrast, prin simtirea emotiilor negative (sau mesagere cum le numeste T. Robbins), mintea subcontienta ne da semnale si ne ajuta sa identificam ce ne dorim.

6. Ne controleaza functiile corpului.

Functiile noastre corporale si metabolice, cum ar fi respiratia, digestia, circulatia sangelui etc., sunt controlate de subconstient.

7. Fiecare imagine este reala pentru subconstient.

Tot ceea ce vedem, in viata reala sau pe un ecran, imaginat sau visat, este considerat real de subconstient.

8. Nu proceseaza formularile negative.

Comenzile negative precum „nu … ” – sunt  percepute ca si comanda.
Daca iti spun „Nu te gandi la un cerc rosu” ce faci? Desigur, te gandesti la un cerc rosu. 
Imaginea iti trece prin minte, chiar daca pentru o milisecunda. 

Asa ca merita sa ne amintim ca de fiecare data cand spunem: “Sa nu uit sa fac x…”, “Nu mai vreau y.. “ mintea noastra subconstienta va prelua comanda si o va executa scotand cuvantul “nu” din propozitie. 

9. Ne controleaza obiceiurile.

Obiceiurile (bune sau mai putin bune, care ne sustin sau ne saboteaza) guverneaza majoritatea activitatilor noastre zilnice. Obiceiurile nu sunt altceva decat modele de comportament stocate in subconstientul nostru. Nu reprezinta cine suntem chiar daca am invatat sa ne identificam cu ele si ne-am construit identitatea in jurul lor.

10. Mintea noastra subconstienta are nevoie de repetitie pentru a-si construi noi obiceiuri.

Crearea unui nou obicei inseamna crearea unor noi retele neuronale in creier. 

Daca, de exemplu, ne dorim sa incepem sa facem sport in fiecare dimineata atunci subconstientul nostru trebuie sa creeze zeci de cai neuronale corelate, care corespund cu noul obicei, iar asta nu se intampla in 2 zile. 

Ganditi-va ca aveti un comportament de a nu face ceva (de exemplu sport), comportament exersat 20-30 de ani, iar de luni decideti ca mergeti la sala si va luati abonament pentru un an de zile “ca sigur in acest fel veti avea motivatie”, dar surpriza: pentru majoritatea functioneaza foarte putin timp. Rezultatul fiind (mai devreme sau mai tarziu) reintoarcerea la comportamentul deja cunoscut. 

O actiune repetata 20 de ani de exemplu, inseamna o retea neuronala puternica, pe cand o actiune repetata 10 zile inseamna o retea de bebe neuroni pe care nu ne putem baza sa aiba grija de noi. Trebuie sa avem noi grija de ea pentru inceput. 

Asadar daca suntem consecventi si facem noul obicei in fiecare zi (chiar daca mintea subconstienta va gasi toate motivele din univers “sa nu“ – deoarece nu va accepta usor ceva nou pentru ca trebuie sa depuna efort si nu este prietena cu necunoscutul), atunci noile cai neuronale vor deveni atat de inradacinate incat, dupa un timp, sportul va deveni un program subconstient. 

Am folosit “sportul” ca exemplu, insa puteti inlocui sportul cu orice alt ceva (mancat sanatos, comunicare, iubire de sine, furie, etc.). Ideea este aceeasi. Orice facem in mod repetat devine un raspuns automat.

11. Subconstientul ia totul personal.

Tot ceea ce gandim si spunem produce o reprezentare in subconstient care activeaza retelele neuronale corespunzatoare. Deci, daca spunem lucruri urate altcuiva, atunci subconstientul va procesa informatia si va activa retelele corespunzatoare, adica va produce mai multe ganduri si emotii din aceeasi “paleta”. Rezultatul? Energie joasa, stare emotionala negativa si posibilitatea crescuta de a lua decizii mai putin inspirate, care evident nu aduc rezultatele dorite. 

La fel ca si in cazul celorlalte carcteristici de mai sus si aceasta are aplicabilitate in viata profesionala. 

De exemplu: daca vrei sa-ti motivezi membrii echipei sa performeze mai bine sau daca iti doresti colaborari echilibrate cu clientii chiar si atunci cand apar situatii neplacute, fa un minim efort sa iti limitezi gandurile si emotiile negative. Asta te va ajuta la gasirea solutiilor si vei invata sa iei decizii smart si inspirate.

Asadar, haideti sa fim mult mai atenti la ceea ce gandim despre ceilalti, despre noi insine, dar si la ceea ce le spunem. Doar asa vom putea minimiza efectele negative si maximiza rezultatele dorite in viata noastra, pe toate planurile.

Pana data viitoare, numai bine tuturor!