
Un must know in 2022: reactia la stres si cum sa o controlam.
Desi acest subiect nu facea parte din planul meu de postari, am ales sa il scriu deoarece cunoasterea acestor informatii in vremurile in care traim poate face o mare diferenta in viata fiecaruia.
Traim in doua stari mentale.
Fie traim in starea de supravietuire, fie in cea de creatie.
Starea de supravietuire inseamna stresul, iar stresul apare atunci cand corpul nostru nu mai e in echilibru (in homeostaza).
De retinut: In functie de experientele din viata noastra si de emotia pe care o atasam (sau am atasat-o experientelor trecute), aceasta reactie la stres poate aparea oricand deoarece, spre deosebire de alte organisme, fiintele umane pot declansa raspunsul la stres doar printr-un simplu gand.
Exemplu: Ai suferit din dragoste in trecut, creierul a perceput asta ca un pericol, iar instinctul de supravietuire a fost activat. In prezent, orice experienta asemanatoare care ar putea cauza aceeasi suferinta, produce automat respingere, stres, deoarece creierul o percepe ca pe o amenintare (ne amintim ca: instinctul de supravietuire este cel mai puternic instinct al nostru, deci subconstientul va face orice sa ne tina departe de pericol).
Exista trei tipuri de stres
· Stres fizic: accidentele, ranile, traumele, cazaturile, etc.
· Stres chimic: bacteriile, virusurile, nivelul ridicat de zahar in sange, metalele grele, hormonii, alimentatia, mahmurelile, etc.
· Stresul emotional: traume, conflicte, blocajul in trafic care poate cauza iritare, rate la banca, viata ca parinte unic, pensionare, etc.
Fiecare dintre aceste tipuri de stres dezechilibreaza corpul – deoarece atunci cand instinctul uman de supravietuire este activat, corpul creeaza un val de energie pentru a putea face fata.
De retinut: Toate organismele din natura tolereaza stresul pe termen scurt, insa cand raspunsul la stres este declansat si nu-l putem opri, ne vom imbolnavi, deoarece niciun organism din natura nu poate tolera efectele unei vieti in modul de urgenta pe perioade lungi de timp.
S-a dovedit stiintific ca efectele pe termen lung ale hormonilor de stres provoaca dereglarea genelor, distrugerea sistemul imunitar si duc la imbolnavire.
Prin urmare, daca mobilizam atat de multa energie pentru o amenintare (reala sau imaginara, prezenta sau declansata doar printr-un singur gand), ne va ramane energie foarte putina pentru mediul intern, pentru crestere si regenerare, pentru proiecte pe termen lung.
De asemenea este folositor sa retinem ca orice tip de stres din viata noastra, sfarseste prin a fi stres emotional.
Emotiile care sunt create in urma hormonilor de stres sunt:
- frica
- furia
- frustrarea
- ostilitatea
- agresivitatea
- ura
- critica
- nesiguranta
- tristetea
- vina
- neincrederea, etc.
Cu siguranta ai constientizat ca traim in stres de multi ani si aici nu ma refer la ultimii doi ani de pandemie ci si la anii trecuti. Informatia la care ne expunem ne copleseste, competitia ne agita, fugim dupa succes si dupa trenduri … suntem ca intr-o roata de hamster care ne oboseste zi de zi si da, ultimii doi ani, nu au facut altceva decat sa adauge mai mult stres si panica in viata noastra.
Asa ca, cel mai bine este sa invatam sa ne uitam in interior si sa avem grija de noi. Doar asa vom reduce stresul si vom evita bolile cauzate de acesta.
In cazul in care nu ai stiut pana acum, stresul este responsabil de peste 90% din boli. Deci cred ca este in interesul tuturor sa invatam sa il reducem pentru sanatatea noastra, dar si pentru a invata sa luam decizii mai bune atat pe plan personal cat si profesional.
Metode de a reduce stresul:
Respiratia profunda
Stresul mental activeaza sistemul nervos simpatic, trimitand corpul in modul lupta sau fugi.
In timpul acestei reactii, hormonii de stres declanseaza simptome fizice, cum ar fi bataile mai rapide ale inimii, respiratia mai rapida si vasele de sange inguste. Exercitiile de respiratie profunda pot ajuta la activarea sistemului nervos parasimpatic, care controleaza raspunsul de relaxare.
Schimbarea focusului
Stresul poate fi declansat asa cum am scris si mai sus, doar printr-un singur gand, deci schimbarea gandului alaturi de respiratia profunda poate produce rezultate benefice imediat.
Cum iti poti schimba focusul?
- ancoreaza-te in prezent; poti numara, te poti uita la cer in timp ce respiri, poti desena, etc.
- ancoreaza-te intr-o amintire placuta: gandeste-te in timp ce respiri la o amintire/ actiune usoara, care iti face placere. Gandeste-te ce bine te simti cand inoti, cand te plimbi, etc.
Activitatea fizica
S-a demonstrat ca exercitiile fizice regulate au un efect pozitiv asupra stresului.
In cazul in care te simti incordat, sportul poate fi de mare ajutor deoarece miscarea activeaza endorfinele. Acestea sunt substantele chimice din creier responsabile cu starea noastra de bine. Tot ele sunt cele care ne fac sa ne simtim mai relaxati si mai fericiti.
Dieta sanatoasa
Dieta afecteaza fiecare aspect al sanatatii noastre, inclusiv sanatatea mentala, asa ca, e bine sa iei in calcul o dieta bogata in nutrienti.
De exemplu: cofeina este o substanta chimica gasita in cafea, ceai, ciocolata si bauturi energizante care stimuleaza sistemul nervos central. Consumul prea mare poate creste sentimentele de anxietate, deci e bine sa o consumam constient.
Reducerea timpului petrecut pe telefon
Smartphone-urile, computerele si tabletele sunt o parte inevitabila a vietii de zi cu zi pentru multi dintre noi. Desi aceste dispozitive sunt necesare, folosirea lor prea des poate creste nivelul de stres inconstient.
Seara, creeaza-ti o rutina si cu minim o ora inainte de somn stai fara telefon.
Suplimentele
Multe vitamine si minerale joaca un rol important in reglarea dispozitiei. Ca atare, o deficienta a unuia sau mai multor nutrienti poate afecta sanatatea mintala si capacitatea de a face fata stresului.
Somnul
Odihna este una dintre cele mai bune remedii. Cand treci printr-un moment de stres, fa tot posibilul sa iti dai voie sa te odihnesti.
Scrisul
Punerea emotiilor pe hartie le poate face sa para mai putin intimidante. Atunci cand tinem gandurile si emotiile in noi ne identificam cu el, insa in momentul in care le punem pe foaie, ne disociem de problema, reusim sa ne calmam si ulterior sa gasim si solutii.
Alte modalitati prin care putem reduce stresul sunt:
- plimbatul in natura
- muzica
- dansul
- rasul
- masajul
- meditatia sau rugaciunea
- yoga
- animalele de companie
- desenatul
Concluzia? Ai grija de tine, practica metode de relaxare constant si invata sa controlezi stresul chiar si atunci cand te ia prin surprindere. Cam atat pentru astazi, sper ca acest articol sa iti fie folositor si sa iti aminteasca de importanta relaxarii.
Pana data viitoare, #taketimetobreath!